Anak Bijak? Bagaimana Caranya?

Posted on Sabtu, Mei 07, 2011 by sYaFiQa

salam....dpt artikel ni dr Relexjap...untuk perkongsian bersama...Dr Azlan. A. Raof

pls read..interesting article to try...insyaAllah, berkesan

Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia antaq anak die 2 thn pergi Sichida kelas...yakni kelas yg di uruskan oleh jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. Kelas ni mahal, kalau kelas tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu cost nye lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM, tapi boss aku ni atas kesedaran bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu utk ajar anak2 depa dan melayu cuma setengah kerat aje...dia pun bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar aku dan staff melayu yg lain. 

Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru
seminggu aku buat kat anak aku...dah nampak keberkesanannya.

1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die
sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak
baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai
dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak
kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati...kalau tengah
marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur, ramas-ramas jari
atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam
tidur2 ayam punya situation. Aku buat kat anak aku sebab die bangun
pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat
dia, dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia
nak bangun awal....sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk sabtu n
ahad.

2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card
seminggu je, sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja
perkataan pendek-pendek. Buat card banyak-banyak dan tunjuk kat
dia orang cepat-cepat. .macam..a. .b..c..d. .e, insya Allah cepat
die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak
kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk
tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar. ..potonglah gambar
kat mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak
korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas,
origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpe....... ..
satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah
sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tu
kat sebelah lagi...ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak
kanan....Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai. ...sebab
depa makan guna chopstik...chopstik tu
mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking anak........ sebab depa boleh
simpan semuanya dalam otak kiri.......kalau termarah depa, pi balik
kat cara no. 1 tadi, and mintak maaf kat die.....

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita
kat die orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu
memang lah merapu takpa....... ..kita pun bukan tak biasa
merapu...... .

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak
tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi
option macam....bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop
six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak
tissue tu........ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi
ingat.....semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat
setengah jam sehari..tak payah lama-lama.

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and
relaks...tak boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka
tengok tv ka, tak jadi....Buat kena ikhlas, and merendah diri
sikitlah bila dah terror ini semua satu cara yng Tuhan lagi Maha
Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai Alhamdulillah tapi
kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia
boleh tarik balik..betui dak......Aku pun tengah try lagi ni...

Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca....
~Kaunselor UTM, Dr, Syed Mohd. Shafek pun ada cakap benda yang sama dan dia
ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat guna perkataan jangan kat anak-anak... ..itu lah yang anak akan buat.....so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak...contohnya. ...Tolong senyap Abang,,,berbanding Jangan bising bang..

~Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2 ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan.

..::*The wise never marry, if they do, they will become otherwise*:: ..
____________ _________ _________ _________ _________ ____

Best wishes,

Ms. Eti F. Zainudin

1 tukang komen:

mamaAliff @ salmi says:

good info..thnkx...

Penaja Bersama.....