Dari blog Jay's E-book About Home
Terima kasih : Irwan / Azmah
Cara - cara Menggunakan Oven
1) Top Level (Level Atas) - untuk quick cooking dan masakan yang memerlukan suhu kepanasan yang tinggi.
2) Middle Level (Level Tengah) - untuk masakan yang memerlukan darjah kepanasan sederhana.
3) Bottom Level (Level Bawah ) - untuk slow cooking dan masakan yang memerlukan suhu kepanasan yang rendah.
B)Suhu Oven dan conversion dalam Fahrenheit
- 160ºC = 325ºF
- 180ºC = 350ºF
- 190ºC = 375ºF
- 200ºC = 400ºF
C) Temperature Range
- Cool/slow - 110 - 140ºC | 225 - 275ºF | Gas 1/4 - 1
- Moderately slow - 150 - 160ºC | 300 - 325ºF | Gas 2 - 3
- Moderate/warm - 180 - 190ºC | 350 - 375ºF | Gas 4 - 5
- Moderately hot - 190 - 220ºC | 375 - 425ºF | Gas 5 - 6
- Hot - 220 - 230ºC | 425 - 450ºF | Gas 6 - 8
- Very hot - 250 - 260ºC | 475 - 500ºF | Gas 9 - 10
- Pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu yang betul seperti di dalam resepi.
- Gunakan setting api : Top and Bottom Heat
- Gunakan setting api : Top Heat
- Letakkan pizza di atas tray dan bakar di atas wire rack.
- Gunakan skewer (besi pencucuk makanan) dan basting tray
- Gunakan api setting : Top Heat dan sentiasa pusingkan kebab.
- Jangan panaskan air di dalam oven
- Jangan cuba masak telur di dalam oven
- Jangan gunakan oven untuk memanas ruang rumah atau dapur
- Jangan biarkan oven tanpa jagaan terutama jika ada kanak - kanak.
- Jangan gunakan oven untuk menyimpan barangan.
- Sentiasa pastikan sekeliling oven bersih.
- Jauhkan oven dari beg, tuala, peralatan dapur, langsir dan barang - barang mudah terbakar.
- Sentiasa gunakan sarung tangan untuk mengeluarkan tray yang panas.
0 Responses to "Cara - cara Menggunakan Oven":
Catat Ulasan